Home » Nieuws » Meer geld aan gokken uitgegeven

Meer geld aan gokken uitgegeven

3 oktober 2016

In 2015 is er door Nederlandse gokkers meer geld uitgegeven aan gokken dan ooit tevoren. Er werd maar liefst 104 miljoen euro meer besteed aan gokken dan in 2014. In totaal ging het om een omzet van 2,34 miljard euro. Het gaat hierbij om de totale opbrengst van alle kansspelen, zoals in casino's, bij loterijen en bij het wedden op sport.

Vooral de loterijen maken in Nederland een groot deel uit van de totale gokopbrengst. Bijna de helft (in totaal 46%) van al het geld wat aan gokken wordt uitgegeven besteden Nederlanders aan een of meer loterijen. Minstens de helft van al dat geled komt ten goede aan de Nederlandse staat (bijvoorbeeld in het geval van de Staatsloterij) maar ook aan goede doelen.

Ook gokkasten doen het nog altijd prima in Nederland. Alhoewel er elk jaar minder van zijn blijft de omzet nog wel steeds stijgen. Die omzet bedroeg in 2015 in totaal 76 miljoen euro. Dat betekent dat elke Nederlander er gemiddeld 40 euro in gooit elk jaar. Dat is niet zoveel als in landen om ons heen. Belgen besteden 50 euro per jaar aan gokkasten en Duitsers bijna 60 euro. Niemand maakt het echter zo bont in Europa als Italianen, de gemiddelde Italiaan besteedt namelijk op jaarbasis 159 euro aan gokkasten.