Home » Gokspellen » Roulette » De roulette spelregels uitgelegd

De roulette spelregels uitgelegd

De spelregels van roulette (Frans voor klein wiel) zijn heel eenvoudig te begrijpen en daardoor is roulette een van de makkelijkse casino games om mee te starten. Waar het wel wat ingewikkelder wordt is het inzetten. Dat kun je namelijk op veel verschillende manieren doen.

In dit artikel leggen we je eerst alles uit over de spelregels en daarna over alle verschillende manieren waarop je in kunt zetten.

De spelregels

Het idee achter roulette is eenvoudig. Het spel wordt gespeeld met een schijf die rond kan draaien. Op de schijf zitten in totaal 36 vakjes met een nummer. Van die vakjes zijn er 18 rood gekleurd en 18 zwart. Ook is er en groen vakje met het nummer 0.

Voor het spel begint mag je inzetten. Dat kan op vele manieren, met elk hun eigen uitbetaling wanneer je wint. Wat al die manieren om in te zetten zijn lees je onder het kopje roulette inzetten. Als je verliest ben je uiteraard je inzet kwijt.

Wanneer de croupier het bekende rien ne vas plus zegt mag er niet meer worden ingezet. Kort daarna zal de croupier de schijf in beweging zetten, waarna hij er een wit balletje bij doet. Zodra de schijf tot stilstand komt kan er worden afgelezen in welk vakje het balletje terecht is gekomen. De met dat vakje corresponderende inzetten worden dan uitbetaald.

Roulette inzetten

Waar het bij roulette wat ingewikkelder wordt, dat is het inzetten. Dat kun je namelijk doen op allerlei verschillende manieren. De bekendste daarvan is de gok op rood of zwart, maar je kunt op nog veel andere manieren inzetten. Je kunt ook meerdere opties tegelijk benutten om je kansen en risico's te spreiden.

  • De meeste winst valt te behalen bij het inzetten op een nummer. Deze manier van inzetten heet plein. De kans dat je hiermee wint is klein en dus is ook de uitbetaling hoog. Als je wint krijg je namelijk maar liefst 36 keer je inzet. Je zet je inzet in het midden van het vak waar je op wilt gokken.
  • Je kunt je kansen verdubbelen door niet plein in te zetten maar cheval. Daarbij kies je twee nummers die naast elkaar liggen. Als je wint krijg je 18 keer je inzet. Plaats hiervoor je fiches op de scheidslijn tussen de vakjes.
  • Wanneer je transversale inzet plaats je de fiches helemaal links of rechts van een rij met drie nummers. Op die manier win je als het balletje op een van die drie nummers terechtkomt.
  • Bij een carré plaats je de fiches op het kruispunt van vier vakjes. Zo speel je mee met in totaal vier nummers. Als je wint krijg je 8 – 1 uitbetaald.
  • Wil je nog meer kans om te winnen, dan is het doen van een colonne inzet een goede manier. Je kiest dan een van de drie kolommen met 12 nummers.
  • Wanneer je echt heel slecht tegen je verlies kunt dan zet je het beste een colonne a cheval in. Daarbij zet je (net zoals bij de gewone cheval) je fiches op de scheidingslijn bovenaan, tussen twee kolommen. Zo speel je dus met in totaal 24 nummers mee.
  • Tot slot kun je ook voor de traditionele fifty-fifty kiezen. Daar heb je meerdere opties voor: - Rood of zwart - Even of oneven - Eerste of laatste blok met 18 nummers

Bij roulette is er eigenlijk geen spelstrategie mogelijk. Je hebt in tegenstelling tot bijvoorbeeld poker en blackjack geen enkele invloed op de uitkomst van het spel. De strategien beperken zich daarom tot de manier van inzetten. Daar gaan we op onze pagina voor een roulette strategie vinden dieper op in.