Home » Gokspellen » Poker » Winnende poker combinaties

Winnende poker combinaties

Bij het spelen van poker is het natuurlijk van groot belang dat je precies weet welke poker combinaties je de winst in een wedstrijd op kunnen leveren. Dat bepaalt bijvoorbeeld ook voor een groot deel welke starthanden je gaat spelen en welke je foldt. In het onderstaande overzicht zie je welke kaartcombinaties je allemaal kunt maken.

Bij de meeste pokervarianten maak je combinaties met behulp van de kaarten die je op handen hebt en de kaarten die door de dealer open op tafel worden gelegd. Bij Texas Hold 'Em, de meest populaire variant van poker, krijg je twee kaarten van de dealer aan het begin van het spel. Vervolgens worden er nog eens vijf kaarten open op tafel gelegd. Met die in totaal zeven kaarten probeer je de hoogste combinatie aan tafel te krijgen.

Alle winnende combinaties op deze pagina zijn van hoog naar laag op waarde gerangschikt. De hoogste combinatie is de Royal Flush. Daarbij heeft een speler de hoogste vijf kaarten van dezelfde kleur. Het eindigt met de high card, waarbij gekeken wordt welke speler de hoogste enkele kaart op handen heeft omdat er geen andere winnende combinaties zijn.

Royal Flush

Royal Flush

Bij een royal flush kan de speler een combinatie maken van de vijf hoogste kaarten van dezelfde kleur. Het gaat dan dus om de Aas, Heer, Vrouw, Boer en Tien van bijvoorbeeld harten. Een Royal Flush is erg zeldzaam en wanneer je hem hebt heb je dus vrijwel zeker het spel gewonnen.

Straight Flush

Straight Flush

Net als bij de Royal Flush is een Straight Flush een serie van vijf opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur. Dit kunnen echter elke vijf opeenvolgende kaarten zijn, en het hoeven dus niet de hoogste kaarten te zijn. De Straight Flush is net als de Royal Flush vrij uitzonderlijk en vrijwel altijd een winnende hand.

Four of a Kind

Four of a Kind

De Four of a Kind is een combinatie van vier kaarten met dezelfde waarde, van elk een verschillende kleur. Het gaat dus bijvoorbeeld om vier achten of vier boeren. Er is geen verschil tussen four of a kinds met verschillende waardes, vier azen zijn dus niet meer waard dan vier tweeen.

Full House

Full House

Bij een Full House maak je een combinatie van drie kaarten met dezelfde waarde en daarbij nog twee kaarten van dezelfde waarde. Enkele voorbeelden zijn de combinatie van drie boeren en twee achten of drie tienen met twee azen.

Flush

Flush

Bij een flush heb kun je een combinatie maken van vijf kaarten van dezelfde kleur. Die hoeven niet opeenvolgend te zijn in waarde, je kunt dus bijvoorbeeld winnen met een combinatie van een twee, een vijf, een acht een boer en een aas.

Three of a Kind

Three of a Kind

De redelijk gebruikelijke en vaak voorkomende combinatie Three of a Kind bevat drie kaarten van dezelfde waarde maar wel van verschillende kleuren. Je hebt dan bijvoorbeeld de combinatie van de schoppen drie, de klaver drie en de harten drie.

Two Pairs

Two Pairs

Bij Two Pairs kun je, zoals de naam al aangeeft, een combinatie maken van twee paren. Die paren zijn telkens twee kaarten van dezelfde waarde en verschillende kleur. Je maakt bijvoorbeeld een kaartcombinatie van de schoppen acht en de ruiten acht, met daarbij de harten tien en de klaver tien.

One Pair

One Pair

Bij One Pair is het je gelukt om een combinatie te maken van twee kaarten met dezelfde waarde. Je hebt dan bijvoorbeeld de klaver heer en de harten heer. De One Pair is slechts een fractie beter dan de high card en betekent zelden de winnende hand.

High Card

High Card

Wanneer geen enkele speler die nog in het spel zit een van de combinaties kan maken die we hierboven hebben besproken, dan wordt de High Card gezocht. Dat is de hoogste kaart die een van de spelers op handen heeft. Je wint dan bijvoorbeeld wanneer jij als enige speler een aas op handen hebt.

Natuurlijk is het heel belangrijk om te weten welke handen je kunt spelen en welke handen je beter kunt folden. Het is daarom heel belangrijk om bovenstaande combinaties zo in de juiste volgorde op te kunnen dreunen. Gelukkig komt dit vrij natuurlijk naarmate je meer pokergames speelt. We wensen je alvast veel succes bij het maken van de winnende poker combinaties!