Home » Gokspellen » Poker » Verschillende poker speelstijlen

Verschillende poker speelstijlen

Bij poker zijn er een aantal heel verschillende speelstijlen te onderscheiden. In dit artikel bespreken we welke speelstijlen er zijn en in welke combinaties die voorkomen. Verder laten we zien welke speelstijl je zelf het beste kunt toepassen wanneer je bepaalde tegenstanders voor je hebt.

Elke pokerspeler heeft een eigen speelstijl, die voor een groot deel afhankelijk is van de persoonlijkheid van de speler zelf. In grote lijnen beweegt die speelstijl heen en weer op twee schalen, die van loose tegenover tight en die van agressive tegenover passive.

Loose en Tight

Spelers zijn loose wanneer ze veel handen spelen. Ze hebben de neiging om ook veel handen te spelen die relatief weinig kans maken op de winst. Spelers die tight zijn zullen juist sneller folden wanneer ze het gevoel hebben een mindere hand kaarten te hebben. Waar een speler zich op deze schaal bevindt laat zich dus al goed aflezen aan het begin van elke ronde.

Aggresive en Passive

De andere kenmerken die de speelstijl bepalen zijn aggresive en passive. Passieve spelers zou je ook defensieve spelers kunnen noemen. Ze zijn veel bezig met het verkleinen van de kans dat ze verliezen. Ze zetten vaak niet meer in dan nodig en een reraise is ook al snel uit den boze.

Wanneer een speler agressief is betekent dat niet dat hij op de vuist wil met andere spelers, het betekent dat hij eerder chips op het spel zal zetten. Hij zal sneller checken en raisen dan de passieve speler.

De vier duidelijkste speelstijlen

Veel spelers zitten qua speelstijl ergens op de schaal tussen deze vier kenmerken maar omdat men toch meestal neigt naar een bepaalde kant op de schaal kun je in beginsel vier duidelijk speelstijlen herkennen. Dat zijn:

  • Loose Aggressive – De loose aggresive speler is vaak de meest geduchte tegenstander die je aan de pokertafel kunt treffen. Deze speler speelt veel handen en gooit daar ook heel wat chips tegenaan. Hij is moeilijk te lezen en kan veel druk ontwikkelen op andere spelers. De succesvolle loose aggressive speler zit echter dicht aan tegen het maniakaal alles spelen wat je op handen krijgt. Daarmee val je al snel door de mand.
  • Tight Aggressive – De tight aggressive speler houdt er niet van veel handen te spelen. Alleen de beste starthanden komen in aanmerking. Die worden dan ook met volledige overgave en zonder angst om in te zetten gespeeld. Deze speelstijl dwingt veel folds af doordat andere spelers vrij zeker kunnen zijn dat de tight aggressive speler goede kaarten op handen heeft wanneer hij de aanval in zet.
  • Loose Passive – Veel beginnende spelers zijn loose passive. Ze callen veel omdat ze graag mee willen doen maar niet al teveel rsico willen nemen. Ze zullen daarmee al snel door de mand vallen bij ervaren spelers. Pas wel op dat bluffen vrijwel niet werkt bij deze spelers en je kunt ze alleen chips afhandig maken wanneer je serieus goede kaarten op handen hebt.
  • Tight Passive – De tight pasive speler zal weinig handen spelen en pas echt op de pot springen als hij hele goede kaarten heeft. Wanneer andere mensen echter zijn speelstijl correct herkennen weten ze dat het weinig zin heeft om mee te doen. Ze zullen veelal folden en de pot blijft dus klein. Ben je tight passive, dan loont het dus de moeite soms te doen alsof je dat juist niet bent als je kans wilt maken op een grote pot met chips.

Je tegenstanders inschatten

Aan de hand van de vier basale speelstijlen die we hierboven hebben beschreven kun je proberen je spelers in te gaan schatten. Dat doe je door te observeren hoe vaak ze handen spelen, of dat ze liever folden (en zo ja, op welk moment doen ze dat dan?

Maar let wel op: niet elke speler heeft een hele duidelijk speelstijl, zoals we al lieten zien zitten de meeste pokeraars ergens op het spectrum tussen de vier verschillende eigenschappen.

Natuurlijk kan de speelstijl van een speler in de loop van zijn carrière veranderen, maar ook in de loop van een toernooi of zelfs een enkele wedstrijd afhankelijk van de hoeveelheid chips die hij nog heeft, of bijvoorbeeld hoe ver hij al is gekomen in een bepaald toernooi.