Home » Gokspellen » Poker » Populaire poker spelletjes

Populaire poker spelletjes

Naast het zeer bekende Texas Hold 'Em zijn er natuurlijk nog veel meer poker spelletjes. Vandaag bespreken we daar enkele van zodat je eens iets nieuws kunt proberen als je even uitgekeken bent op Texas Hold 'Em poker.

Texas Hold' Em poker

Er zijn enorm veel verschillende poker varianten. De bekendste is tegenwoordig Texas Hold 'Em poker. Die variant wordt wereldwijd het meest gespeeld. Texas Hold 'Em kan op zijn beurt weer worden onderverdeeld in de Limit en No Limit varianten. Zoals de naam al aangeeft is het verschil daarbij het wel of niet gebruiken van een inzetlimiet. Ook andere pokersoorten hebben dat onderscheid en daarin is Texas Hoild 'Em poker dus zeker niet uniek.

Wil je precies weten hoe Texas Hold 'Em poker wordt gespeeld, kijk dan op onze pagina met POKER SPELREGELS. Daar bespreken we hoe deze populaire pokervariant precies wordt gespeeld. De rest van dit artikel gaat over de pokersoorten die wat minder gespeeld worden maar daardoor zeker niet minder leuk zijn om eens te proberen.

Omaha High Hold 'Em poker

Een bekende variant op het gewone Texas Hold 'Em poker is de Omaha High Hold 'Em poker. Daarbij zijn er twee grote verschillen met Texas Hold 'Em. Ten eerste bestaat je starthand niet uit twee maar uit vier gesloten kaarten die alleen jij als speler kunt zien. Ten tweede ben je verplicht om ten minste twee van die kaarten te gebruiken om een combinatie te maken met in totaal drie open kaarten (bij Texas Hold 'Em zijn dat er vijf).

Een interessante variant op Omaha High is de Omaha High/Low. Hierbij kan niet alleen de hoogste hand winnen, maar ook de laagste combinatie. Daarbij ben je op zoek naar een combinatie van vijf kaarten die allen een lagere waarde hebben dan 9 punten. Het moeten allemaal unieke kaarten zijn (dus een paar mag al niet).

Pineapple Texas Hold 'Em

Bij de Pineapple (ananas) variant op Texas Hold 'Em poker krijg je als speler drie gesloten kaarten van de dealer. Je mag daarvan dan twee kiezen waarmee je verder wilt spelen, de derde kaart gooi je weg.

Stud Poker

Bij Caribbean Stud Poker speel je als pokeraars niet onderling tegen elkaar maar met zijn allen tegen de bank. Je zet elke ronde een vast aantal chips in en kunt die verdubbelen als je goede kaarten krijgt. Als je foldt ben je de inzet kwijt en ook als de bank een betere pokerhand heeft dan jij. Je maakt zelf de beste pokerhand van vijf gesloten kaarten. De bank draait een van de vijf kaarten die hij krijgt direct open op tafel. Er zijn verschillende uitbetalingsschema's, maar heb je een royal flush dan scoor je vaak een uitbetaling van tot wel honderd keer je eigen inzet.

Five Card Draw

De variant Five Card Draw is een van de oudste pokervarianten. Hierbij is er geen bank en zijn er dus ook geen gemeenschappelijke kaarten. Je maakt de beste hand met vijf kaarten die je van de dealer hebt gekregen. Je mag op een bepaald moment kaarten ruilen waar je niets mee kunt. Dat kan er eentje zijn, maar je mag ook gewoon je hele hand omruilen.

Er word om beurten ingezet tot niemand meer verhoogt, waarna er kaarten geruild kunnen worden. Ook daarna wordt er weer ingezet tot niemand meer verhoogt. Uiteraard mag je ook op elk moment folden. Dan worden de kaarten omgedraaid en wordt bepaald wie de beste combinatie op handen heeft. Die speler krijgt de pot.

Blind Man's Bluff

De Blind Man's Bluff is een leuke manier om een gezellig avondje poker met je vrienden af te sluiten. Dit is een erg eenvoudige variant poker waarbij het er alleen om gaat de beste high card te hebben. Maar de twist is hierbij dat je wel weet welke kaarten je tegenstanders hebben, maar niet wat je zelf op handen hebt.

Hoe werkt dat? Elke speler krijgt een kaart van de stapel. Die mag je zelf niet zien, dus je moet hem omgekeerd voor je houden zodat andere spelers de kaart wel kunnen zien. Je weet dus wat iedereen op handen heeft, behalve wat je zelf hebt gekregen. Nu mag je inzetten. Als er niet meer wordt ingezet draait iedereen de kaart om en wint de speler die de beste high card heeft.