Home » Gokspellen » Poker » Hoe online pokeren

Hoe online pokeren

Online pokeren is op veel manieren gelijk aan poker spelen aan een echte pokertafel. Toch zijn er ook heel veel verschillen. Als je succes wilt hebben bij het online pokeren is het daarom heel belangrijk dat je die verschillen kent en er rekening mee houdt tijdens het spelen.

Er zijn bij online pokeren een paar duidelijke verschillen met het pokeren tegen mensen die lijfelijk bij je aan de pokertafel zitten. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de snelheid van het spel, maar ook de anonimiteit van de spelers aan de online pokertafel. Welke verschillen zijn er allemaal en hoe kun je daar als speler het beste mee om gaan of zelfs je voordeel mee doen?

Verschil 1: Bluffen is anders

Een groot onderdeel van bluffen aan een echte pokertafel zit in lichaamshouding en gezichtsuitdrukkingen. Je hebt geen zonnebril nodig aan de online pokertafel om te verbergen hoe je ogen staan op een bepaald moment, dus er is niemand die je op die manier in de kaart kan kijken. Dat maakt het moeilijker om spelers te lezen, je kunt alleen oordelen aan de hand van de hoeveelheid handen die ze spelen en hoe agressief ze die kaarten spelen of ze wellicht bluffen.

Maar dat biedt ook kansen, want wie in het echt niet zo goed is in het verbergen van een goede hand kaarten krijgt online daar een herkansing voor. Er is namelijk niemand die je in de ogen kan kijken om een tell te spotten.

Online spelen trekt het speelveld dus wat meer gelijk en bluffen doe je dus alleen met je inzetten. Online pokeren dwingt je dus eigenlijk wel meer op kaarten en inzetten te letten om je strategie aan te passen en dat kan dus ook heel positief zijn voor je eigen spel.

Verschil 2: Digitale fiches lijken lichter

Bijna elke online pokerspeler trapt wel eens in de valkuil van het te lang doorspelen. Dat komt niet alleen doordat je helemaal in je eentje bent en het dan veel makkelijker is om jezelf wijs te maken dat je een losing streak heus nog wel ten goede kunt keren, maar ook doordat digitale pokerfiches soms toch makkelijker zijn in te zetten dan de fiches die je fysiek op tafel voor je hebt staan.

Zoals gezegd maakt bijna elke speler deze fout wel eens. Het is daarom heel verstandig om je bankroll te verdelen in kleinere delen en jezelf dus geen onbeperkt krediet te geven. Als het deel van de bankroll voor dat moment op is moet je je verlies pakken en een nieuw deel van de bankroll de volgende keer gebruiken.

Verschil 3: Vermoeidheid is verraderlijker

Veel pokerspelers zullen het herkennen, na een lange werkweek vind je het leuk om te relaxen met een spelletje online poker. Vol goede moed begin je te pokeren maar je bent vermoeider dan je dacht en je concentratie verslapt. Je moet over voldoende zelfinzicht beschikken om dit te herkennen zodat je geen fouten gaat maken doordat je te moe bent. Ook omdat wetenschappers hebben aangetoond dat erg vermoeide mensen bijna net zoveel risicovolle en ondoordachte keuzes maken als dronken mensen.

Hoe moeilijk het soms ook is, je kunt het beste alleen online gaan pokeren wanneer je heel goed bent uitgerust en je dus optimaal kunt concentreren. Doe je dat niet, dan ga je ongetwijfeld fouten maken. Relaxen en pokeren gaan helaas niet altijd goed samen en je kunt maar het beste helemaal opgeladen zijn. Zelfs dan is het al moeilijk genoeg om je andere goed uitgeslapen tegenstanders te verslaan. Als je merkt dat je vermoeid raakt kun je maar het beste meteen stoppen.

Verschil 4: De snelheid van het spel

Een ander groot verschil is de snelheid van het spel. Over het algemeen gaat een online poker game ongeveer twee keer zo snel als het spel aan een gewone tafel. Helemaal wanneer je online speelt aan meerdere pokertafels breng je het tempo al snel naar duizelingwekkende snelheden. Dat laatste heb je echter zelf in de hand natuurlijk. Wil je je goed concentreren, dan is het vaak slim (vooral wanneer je begint) om ook online gewoon aan een enkele pokertafel te spelen.

Maar dat laat niet onverlet dat het een hele cultuurshock kan zijn wanneer je van live naar online poker gaat. Je zult heel goed bij de les moeten zijn om het gemiddelde van 1 spel per minuut met volle concentratie te kunnen spelen.

Er bestaat bij veel spelers het idee dat je online grotere klappen kunt krijgen dan bij een live game. Het percentage bad beats zou online veel hoger zijn. Deels klopt dit, want online vind je eerder mensen die gedurfd spel laten zien, maar dat gevoel wordt ook versterkt doordat je online simpelweg meer pokerhanden speelt.

Tot slot

Online pokeren is leuk maar hou wel rekening met de factoren die we in dit artikel besproken hebben. Stop op tijd en maak dat jezelf makkelijker door je bankroll in niet al te grote porties te verdelen. De beste pokerspeler is die speler die zijn of haar verlies accepteert, maar er wel van leert!