Home » Gokspellen » Poker » De poker spelregels uitgelegd

De poker spelregels uitgelegd

De poker spelregels zijn niet heel lastig en in dit artikel lees je alle ins en out. We bespreken hier voornamelijk de spelregels van het immer populaire Texas Hold 'Em omdat dit nu eenmaal de meest gespeelde variant is.

Poker is een kaartspel wat door minimaal twee en maximaal tien spelers wordt gespeeld. De spelers proberen de hoogste kaartcombinatie te maken met de twee eigen kaarten die ze van de dealer krijgen en in totaal vijf kaarten die open op tafel worden gelegd. De speler met de hoogste combinatie wint de pot.

Er wordt gebruikgemaakt van een standaard kaartspel van 52 kaarten die door de dealer worden geschud. In een casino is de dealer een persoon die speciaal voor dat doel aan tafel zit en dus zelf niet mee speelt. Speel je poker met je vrienden, dan is ieder om beurten de dealer. Die persoon krijgt dan een schijfje met het woord dealer erop voor zich.

Small Blind en Big Blind

Nog voor er ook maar kaarten zijn verdeeld wordt er al ingezet. Die inzetten doe je dus blind, en ze heten dan ook de Blinds. Er is een grote en een kleine inzet, dus een Big Blind en een Small Blind. Die vertegenwoordigen een bedrag wat al voor de wedstrijd begint is vastgesteld. De speler die aan tafel links van de dealer zit moet ongezien de Small Blind inzetten. De speler die links van de Small Blind zit moet de Big Blind in de pot doen. Zo zit er dus al een bedrag in de pot als het spel nog niet eens is begonnen.

De eerste ronde met inzetten: fold, call of raise!

De dealer geeft iedereen nu twee kaarten die alleen de spelers zelf kunnen zien. Het is nu meteen zaak om te bepalen wat je kansen zijn met de kaarten die je hebt gekregen. Wanneer je twee azen hebt ontvangen van de dealer mag je stilletjes blij zijn en doe je er slim aan om verder te spelen. Heb je echter slechte kaarten, dan kun je er op dit moment al voor kiezen om niet meer mee te doen. Dat wordt bepaald in de eerste inzetronde.

Je hebt daarbij telkens de volgende opties, die vaak afhankelijk zijn van wat spelers voor je hebben gedaan tijdens een inzetronde.

  • Fold – Je gooit je kaarten op tafel als teken dat je niet verder speelt omdat je te slechte kaarten hebt.
  • Check – Je speelt verder zonder meer in te zetten. Dit is alleen een mogelijkheid als er nog niemand voor je heeft ingezet in deze ronde.
  • Call – Je wilt verder spelen en zet evenveel in als de Big Blind
  • Raise – Je wilt verder spelen en zet meteen druk op de ketel door meer in te zetten dan de ingelegde Big Blind
  • Re-Raise – Je verhoogt de inzet van een speler die voor jou een raise heeft gedaan nogmaals. Hiermee zet je maximale druk op je tegenstanders.

Een voor een komen de spelers aan de beurt om te zeggen wat ze doen. Als eerste de speler die links van de Big Blind zit en zo verder rond de tafel tot iedereen aan de beurt is geweest. In vrijwel alle gevallen zijn er nu al een of meer spelers die niet meer in het spel zitten omdat ze gefold hebben.

De flop en weer een inzetronde

Nu is het weer de beurt aan de dealer. Hij legt drie kaarten open op tafel, de zogenaamde Flop. Dit zijn drie van in totaal vijf gemeenschappelijke kaarten. Nu weten de spelers die nog in het spel zitten dus meteen of hun kaarten echt potentie hebben om de ronde te winnen.

Na de flop is het tijd voor nogmaals een inzetronde. In dezelfde volgorde als daarnet komen nu weer de spelers aan de beurt (behalve natuurlijk de spelers die gefold hebben) om te kiezen voor fold, check (mits nog mogelijk), call, raise of reraise.

Tijd voor de turn

Nu wordt er een enkele kaart opengedraaid op tafel. Deze kaart heet de Turn. Wederom wordt er door de spelers ingezet, volgens hetzelfde patroon als we hierboven beschreven. Je kunt op dit moment alsnog besluiten om te folden en het is meestal het uitgelezen moment om een bluf extra kracht bij te zetten.

De river en de laatste ronde inzetten

De vijfde en laatste kaart die open op tafel wordt gelegd is de River. Nu zijn alle kaarten waarmee je een combinatie kunt maken bekend en weet je dus zeker of je wel of niet een kans maakt op de winst. Daarom volgt er nog een laatste inzetronde, maar ook een kans om alsnog te folden als het niet de kaart was waar je op hoopte. Als elke speler zijn keus heeft gemaakt en er nog meer dan een in het spel zit wordt het tijd om de balans op te maken.

De Showdown – wie heeft gewonnen?

Iedere speler die nog in het spel zit draait zijn kaarten om. Dit wordt de Showdown genoemd, omdat nu duidelijk wordt welke speler de hoogste combinatie kan maken. Die speler krijgt alle fiches die in de pot zitten.

Het kan gebeuren dat twee spelers dezelfde hoogste kaartcombinatie aan tafel hebben, dan wordt de pot gelijk verdeeld over beide spelers. Als het een oneven bedrag is dan wordt het overblijvende fiche gegeven aan de speler die het laatst heeft ingezet.

Het kan ook gebeuren dat niemand een echte combinatie heeft kunnen maken die hoger is dan High Card. Er wordt dan gekeken wie de hoogste enkele kaart op handen heeft. Als dat onbeslist is wordt de pot ook gedeeld.