Home » Gokspellen » Poker » Alle pokertermen met uitleg

Alle pokertermen met uitleg

In poker worden heel veel specifieke termen gebruikt. Het kennen van een groot deel van deze pokertermen is heel belangrijk voor het op een comfortabele manier spelen van het spel.

De lijst met termen die je hier vindt bevat natuurlijk veel engelse termen, aangezien poker nu eenmaal van oorsprong een Amerikaans spel is. Ook de terminologie is daardoor overwegend Amerikaans engels. Veel van die termen worden gewoon rechtstreeks overgenomen wanneer we in Nederland over poker praten, maar sommige poker termen hebben ook een Nederlandse variant. Die noemen we dan beiden.

ABC Speler (ABC Player)

Een ABC speler speelt ABC poker. Het is allemaal heel logisch en degelijk maar er zit weinig verrassing in. Dat betekent niet dat je er geen winst mee kunt behalen, voor beginnende spelers is het juist goed om ABC poker te spelen, maar iets meer afwisseling zou de onvoorspelbaarheid vergroten waardoor de speler moeilijker te kloppen wordt voor sterke tegenstanders.

Advertise

De term advertise wordt gebruikt wanneer een speler zijn tegenstanders om de tuin probeert te leiden door opzettelijk een slechte zet te doen zoals een doorzichtige bluf of met opzet slechte kaarten te spelen alsof het goede kaarten zijn.

A-game

Een pokerspeler die zijn A-game speelt speelt zo goed als zijn niveau toelaat. De speler speelt dus naar zijn kunnen. Het betekent dus niet dat je het beste poker speelt wat mogelijk is, maar wel zo goed als je zelf toe in staat bent. Je B-game is wanneer je teleurstelt omdat je dus niet naar je eigen kunnen aan het spelen bent.

Air

Als je waardeloze kaarten hebt maar toch doorspeelt speel je met air. Je probeert dus te winnen met lucht.

All-In

De speler gaat all-in als hij alle chips inzet die hij nog heeft. Bij een no-limit game kan dit op elk moment dat je wilt. Op andere momenten en bij limit poker kun je ertoe gedwongen worden omdat een andere speler meer chips heeft ingezet dan je zelf hebt. Dan ga je all-in en als je blijkt slechtere kaarten te hebben zul je dus uit het spel zijn.

Je kunt als je wint alleen dat deel van de pot winnen wat je met je inzet kon matchen. Als een speler 500 euro inzet en jij kunt met slechts 400 euro all-in gaan komt er 100 euro van de pot in een zogenaamde side pot. Die kun jij als all-in speler niet meer winnen.

Backdoor Flush

Bij een backdoor flush heb je na de flop drie van de vijf benodigde kaarten voor een flush. Je kunt weliswaar alleen een flush maken met nog twee kaarten van dezelfde kleur op zowel de turn als de river, maar toch is het spelen van de backdoor flush een goede tactiek.

Bad Beat

Bij een bad beat verlies je voor je gevoel heel pijnlijk omdat je begon met wat de sterkste hand aan tafel was, maar verliest van wat uiteindelijk een veel zwakkere hand leek. Dat die hand alsnog won was meer geluk dan wijsheid en het verlies kan dus hard aankomen, vooral als er een grote pot mee gemoeid is.

Bankroll

De bankroll is het bedrag wat je als pokerspeler hebt toegewezen aan het spelen van je toernooien of cash games. Het is dus de totale soms geld waar je uit put voor het doen van je inzetten (en dus niet het bedrag wat je voor een cash game naar de tafel mee hebt genomen).

Bankroll management

Bankroll management is de manier waarop een speler zijn bankroll beheert. Het is heel slim om daar van tevoren duidelijke regels voor te maken zodat je minder snel in de verleiding komt om meer geld te spenderen aan een bepaalde cash game, bijvoorbeeld wanneer je gebrand bent op winst en niet van de tafel wilt weglopen met verlies. Door je bankroll onder te verdelen in porties van gelijke grootte en die grens per game nooit te overschrijden kun je dit voorkomen. Maar bij bankroll management hoort bijvoorbeeld ook het systeem waarmee je winst afroomt voor andere doeleinden.

Belly Buster

Bij een belly buster heb je vier van de vijf kaarten voor een straight maar mis je er nog eentje ergens middenin de combinatie. Bijvoorbeeld 8, 9, boer, vrouw. Als je een van de vier beschikbare tienen krijgt maak je dus je inside straifght compleet. Een Belly Buster wordt ook wel een Gustshot genoemd.

Big Blind (grote blind)

De big blind is de grootste van de twee verplichte inzetten aan het begin van een ronde. De andere verplichte inzet is de Small Blind. Hoe groot de blinds zijn is al van tevoren bepaald. Meestal is de Big Blind twee keer zo groot als de Small Blind, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn.

Big Blind Special

Bij de Big Blind Special wint de speler die de Big Blind heeft ingezet met slechte kaarten toch de ronde omdat hij “gratis” de flop kon zien. Dat laatst5e is het geval wanneer geen van de andere spelers de Big Blind geraised heeft. Slechte kaarten waarmee je normaal gesproken had gefold kunnen soms zo toch nog de ronde winnen met een fortuinlijke flop.

Big Slick

Wanneer de kaarten die een speler van de dealer krijgt een aas en een heer zijn wordt dit wel Big Slick genoemd.

Blank

Wanneer er een kaart op tafel wordt gelegd door de dealer die ogenschijnlijk voor niemand zijn hand compleet zal maken wordt dit een blank genoemd.

Bluf

Bij een bluf heb je geen goede kaarten maar zet je alleen in om te proberen andere spelers te laten folden, omdat ze denken dat je juist wel goede kaarten hebt. Bluffen is een belangrijk onderdeel van poker en is een manier om toch te winnen, zelfs als je slechte kaarten hebt.

Board

De gemeenschappelijke kaarten die open op tafel worden gelegd. Elke speler kan ze gebruiken om een winnende pokerhand te maken.

Boat

Wie Boat heeft maakt een Full House.

Bottom pair

Bij een Bottom Pair maak je een paar met behulp van een van je twee eigen kaarten en een van de gemeenschappelijke kaarten.

Brick

Zie Blank.

Broadway

Bij Broadway heb je de hoogst mogelijke straight, oftewel tien, boer, vrouw, heer en aas.

Burn

Om te voorkomen dat spelers vals spelen omdat ze herkennen welke kaart er als eerste van de stapel zal komen wordt die eerste kaart weggelegd voor de flop, de turn en de river worden getrokken. Mocht een kaart op een of andere manier herkenbaar zijn, dan is die nog steeds niet te zien totdat de inzetten al zijn gedaan of er die inzetronde is gefold.

Button

De button is een ronde schijf die laat zien welke speler op elk moment de dealer is. Wanneer je met vrienden speelt heb je een dealer die ook mee speelt, daarom staat er in dat geval ook Dealer op de button.

Wordt vervolgd...